Saturday, June 02, 2007

United States of Sweden

Daniel:

Ett nytt fenomen i Sverige. Att det finns en rasistisk ådra i de flesta svenskar det är jag säker på. Det är tron att allt svenskt är bättre än allt annat som ligger i grunden. Nu har dock de svenska rasisterna börjat med en för mig ny terminologi. De kallar sig för vita. Förut var de svenskar, nu är de vita. Låt mig kika närmare på ordet "vit" som betäckning på en människa. Vilka är vita, för det är ju inte bara svenskar som är det? Ja, också andra skandinaver kan man tänka. Engelsmännen hör ju dit. Fransmännen likaså. Schweizare också. Irländare och holländare med. Vad har vi gemensamt med dessa folk? Räcker det att de alla är vita? Nej, självklart inte. De har ju alla olika kulturer, språk och värderingar. Kort sagt: I detta resonemang är begreppet "vit" otillräckligt.

Om vi tar och ställer vit mot dess motsats nämligen svart. Vilka är svarta? Oftast kallas de från Afrika för svarta men jag antar att svart för rasisterna måste innefatta andra invandrargrupper så som de från Mellanöstern, Östeuropa, östra Asien, södra Asien samt Syd- och Latinamerika. Ska alla dessa räknas som svarta? Det går ju inte, det är ju en gigantisk skillnad kulturellt mellan en chilenare och en indier. Det borde ju till och med den mest trångsynta rasist inse. Så där faller begreppet "svart" för att beskriva en som inte är vit. Därmed faller begreppet "vit" också.

Var förekommer då denna tanke att dela in folk i svarta och vita i dagens värld? Vart har man en nästintill apartheidsk syn på ras? Jorå, i USA förstås. Där är ju ras en lika stor självklarhet som i Tyskland på 1930-talet. Är det då en bra idé att inte bry sig när begreppet "vit" börjar ersätta "svensk" i rasistisk propaganda? Du får två olika svarsalternativ:

1. Ja, amerika är ju ett fritt land där olika raser lever i harmoni! Lite som hobbitar och alver!
2. Nej, USA har satt rasismen i ett intergrerat system i sitt samhällsbygge som skapar hat.

Rätt svar: 2.

Så se för fan till att klippa till den som svänger sig med begreppet "vit" när denne talar om människor. Eller, va tusan: Klipp till alla rasister helt enkelt.

No comments: